Huidadvies van een (ex)schoonheidsspecialist: Zo houd je je huid in conditie!
Als ex-schoonheidsspecialist weet ik als geen ander hoe essentieel een goede huidverzorgingsroutine is, jarenlang heb ik mijn klanten mogen begeleiden in huidadvies. Mensen blijven me soms vragen om advies, vandaar dat dit artikel is ontstaan. Ik deel dan ook in een notendop mijn beste huidadvies, gebaseerd op jarenlange ervaring en kennis. Van reiniging tot verzorging: ontdek de stappen die jouw huid laten stralen!
Essentie van een effectieve huidverzorgingsroutine
Een goede basis is het halve werk. Dit is altijd mijn motto geweest. Een thuisverzorgingsroutine verdeel ik in drie belangrijke stappen:
✓ Reinigen – Verwijder vuil, talg en make-up met een zachte, maar effectieve reiniger.
✓ Behandelen – Gebruik thuis actieve werkstoffen zoals serums, peelings of maskers en ga naar een huidspecialist om dichter bij je huiddoelen te komen.
✓ Beschermen – Overdag SPF, ’s avonds een herstellende crème.

Stap 1: Reiniging – De basis voor een gezonde huid
Gedurende de dag hopen vuil, talg en make-up zich op, wat kan leiden tot verstopte poriën en onzuiverheden. Daarom is het essentieel om je huid zowel ‘s ochtends als ‘s avonds te reinigen. Lukt dat niet? Zorg er dan op z’n minst voor dat je je huid ‘s avonds grondig reinigt.
Kies een reiniger die past bij jouw huidtype: Droge of gevoelige huid? Gebruik een zachte reinigingsmelk. Heb je een vette of onzuivere huid? Dan is een milde gelreiniger is vaak een betere keuze.
Let erop dat je huid na het reinigen niet trekkerig, stroef of droog aanvoelt. Dit kan een teken zijn dat je reiniger te agressief is en je huidbarrière aantast. In dat geval is een mildere reiniging beter.
Hoe gebruik je een reiniger?
1. Breng het product eerst met schone handen aan op een droge huid.
2. Voeg water toe en masseer het minimaal 2 tot 5 minuten in om vuil, SPF en make-up goed los te maken.
3. Spoel de reiniger grondig af met lauwwarm water.
Vermijd het gebruik van wattenschijfjes voor het reinigen van je gezicht, die zijn alleen bedoeld voor nagellakremover, toners of oogmake-up (als je dat prettig vindt).
Stap 2: Behandeling – Boost je huid met actieve ingrediënten
Na het reinigen kun je je huid voorzien van krachtige werkstoffen die helpen bij huidvernieuwing en herstel. Gebruik niet te veel actieve ingrediënten tegelijk om irritatie te voorkomen.
✓ Vitamine A (Retinol): Mijn favoriet! Dit ingrediënt stimuleert celvernieuwing, vermindert fijne lijntjes en gaat onzuiverheden tegen. Begin met een lage concentratie en bouw langzaam op. Smeer dit alleen in de avond, en wanneer je met dit product start: Draag altijd een SPF!
✓Vitamine C: Geeft een stralende huid en vermindert pigmentvlekken. Breng het in de ochtend aan onder je SPF.
✓Peeling (AHA’s/BHA’s): Exfolieert dode huidcellen en stimuleert een egale huid. Dit doe je niet elke dag, maar één tot twee keer in de week.
Het gebruik van actieve ingrediënten moet je opbouwen! Het kan namelijk huid irritatie geven. Raakt je huid geïrriteerd? Neem dan een stapje terug.
Een voorbeeld van een opbouw schema (bij bijvoorbeeld Retinol): De eerste week: om de drie nachten. De tweede week: om de twee nachten. De derde week: om de nacht en vierde week: elke nacht. Zelfs dit kan nog te snel gaan, raakt je huid geïrriteerd? Neem dan een stap terug en laat er langer tijd tussen. Neem hierin goed het advies aan van jouw huidspecialist.


Stap 3: Huidbehandelingen bij je huidspecialist
Wil je je huidconditie verbeteren? Een bezoek aan een huidspecialist kan een waardevolle aanvulling zijn op je huidverzorgingsroutine, vooral als je jouw huidproblemen gericht wilt aanpakken. Een specialist analyseert je huidtype, huidconditie, specifieke behoeften en doelen. Op basis daarvan wordt een behandelplan opgesteld dat perfect aansluit op jouw wensen en huidbehoeften.
Om je een beetje wegwijs te maken in de mogelijkheden, deel ik hier mijn favoriete behandelingen:
✓ Microneedling – Eén van mijn favoriete behandelingen! Ik onderga deze behandeling jaarlijks om fijne lijntjes en littekens te verminderen. Microneedling is een huidverbeterende techniek waarbij minuscule naaldjes kleine microkanaaltjes in de huid maken. Dit stimuleert het natuurlijke herstelproces en bevordert de aanmaak van collageen en elastine, wat zorgt voor een stevigere en gladdere huid.
✓ ELT-lichttherapie (Energy Light Therapy) – Een pijnloze en ontspannende behandeling die perfect is voor huidregeneratie. ELT vermindert roodheid en irritatie en helpt de huid te herstellen. Ik vind deze therapie geweldig omdat het breed inzetbaar is voor verschillende huidtypes en huidproblemen. Vooral voor de gevoelige huid is het een mooie, milde oplossing.
✓ IPL (Intense Pulsed Light) en/of lasertherapie – Afhankelijk van het type apparaat kan deze behandeling effectief zijn bij overbeharing, pigmentvlekken, roodheden (zoals gesprongen vaatjes) en huidverjonging. Het zijn misschien niet de meest comfortabele behandelingen, maar de resultaten zijn zo effectief dat je er gegarandeerd blij van wordt!
✓ Bindweefselmassage – Deze intensieve massagetechniek werkt diep in de huid en stimuleert de doorbloeding. Het resultaat? Een direct liftend effect! Bindweefselmassage is een natuurlijke manier om de huid steviger en strakker te maken zonder gebruik van apparaten of naalden.
Er zijn nog veel meer geavanceerde huidbehandelingen beschikbaar. Kies altijd een behandeling die bij jouw huid past en laat je goed adviseren door een specialist, want niet elke behandeling is geschikt voor iedereen!
Stap 4: Bescherming – SPF en hydratatie voor een gezonde huid
De laatste, maar misschien wel belangrijkste stap in je huidverzorgingsroutine is bescherming. Je huid dagelijks beschermen tegen UV-straling voorkomt vroegtijdige huidveroudering, pigmentvlekken en huidverslapping.
SPF is onmisbaar in je routine!
✓ Gebruik minimaal SPF 30 of 50 elke dag, zelfs als het bewolkt is.
✓ Zonnefilters kunnen chemisch of fysisch zijn: kies een formule die past bij jouw huidtype.
✓ Smeer voldoende (hele dag in de zon? Breng de SPF iedere 2-3 uur opnieuw aan)
Verzorging
Naast SPF is een verzorgendecrème essentieel om de huid te laten herstellen en hydrateren. Kies een product met voedende ingrediënten zoals hyaluronzuur, panthenol, niacinamide of ceramiden. De crème kan je aanpassen op je huidconditie. Een vettere huid heeft meer baat bij een gel crème, en een droge huid meer bij een vettere crème.
En oog crème? Mag, maar je kan ook kijken of je verzorgende crème mild genoeg is voor om je ogen.
Make-up
Zelf gebruik ik make-up producten waar ook een factor in zit, onderaan deel ik mijn favorieten. Door en SPF te smeren, en makeup te gebruiken met een zonnefilter heb je een win win situatie.
Mijn motto is vooral: Vindt een product wat jij fijn vindt smeren, een te-vette, rullende of stinkende crème laat je namelijk liever staan. Er zijn wel honderd crèmes en SPF’s op de markt, dus ook één voor jou!
En het hoeft niet zo ingewikkeld te zijn. Hoe ziet een simpele stappenplan er dan uit?
‘S ochtends:
✓ Reinigen en goed afspoelen (Extreem gevoelige huid? Was dan alleen ’s avonds)
✓ (eventueel) Actief serum met hyaluronzuur of vitamine C
✓ Creme met SPF
’S avonds:
✓ Reinigen en goed afspoelen
✓ (eventueel) Actief serum met retinol (Eventueel: één tot twee keer in de week de retinol vervangen voor een AHA of BHA peeling indien gewenst)
✓ Voedende en reparerende crème
Een kind kan de was doen. En behandelingen? Je kan er voor kiezen om de twee maanden te gaan, maar het mag ook ieder kwartaal. Je kunt er ook voor kiezen om het alleen in de winter maanden te doen, omdat sommige behandelingen je huid zongevoelig maakt. Ga hierin altijd af op advies van je behandelaar.
Heb je nog vragen over huidverzorging? Laat het me weten in de reacties!




*Laatste update aan dit artikel: 01-02-2025
(Dit artikel zal geüpdatet blijven om zo
mensen in mijn naaste omgeving van advies te voorzien, aangezien ik met
regelmaat vragen krijg over huidverzorging)